Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csak óvatosan azért

2010.02.14

Az egészséges táplálkozás csapdája Ha az étel csak egészséges lehet, ha minden kihágás bűntudatot kelt, ha a tápérték fontosabb, mint az élvezet és diéta az önértékelés fontos eleme – akkor gyanús, hogy ez az ortorexia nervosa,azaz: az egészségesétel-függőség! „Dosztojevszkijtől A félkegyelműt már rég kiolvashattam volna az alatt az idő alatt, amennyit az élelmiszerek csomagolásán található összetevőkkel töltök. Először csak az E-számokat kezdtem el böngészni, és ahogy egyre inkább belelovaltam magam abba, hogy az élelmiszeripar meg akar engem mérgezni, úgy kezdtem el foglalkozni azzal, hogy csak ellenőrzött helyről származó élelmiszert ehetek, ennek felkutatására azonban  nem kevés időm megy el. Mostanra ott tartok, hogy a környezetemet is kiakasztottam a mániámmal, azt sem vagyok képes végignézni, ha valaki egy krémtúrót enni kezd előttem, muszáj figyelmeztetnem rá, hogy milyen ártó adalékok vannak benne. Érzem, hogy mindez nemcsak a gondoskodásról szól nálam, mert akkor nem érezném magam eközben ennyire silányul”- mondta egy Kata nevű ismerős, aki tisztában van azzal, hogy ortorexiás, de a problémára a megoldást nem tudja.Kép

Az egészséges táplálkozás és egészséges életmód olyannyira közhellyé vált az utóbbi években, hogy elméletben már szinte mindent tudunk, mit miért kell, vagy inkább kellene ennünk.

Mégsem egyre több az egészséges ember, és ennek oka a helytelen táplálkozáson kívül a testedzés hiánya, a lelki, társas viszonyaink minősége, a kapcsolatos problémák, betegségek sora. Tanácsok sorát kapjuk arról, hogy egyes problémák, például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek akár gyógyszerek, műtétek, beavatkozások nélkül is „csupán” némi tudatossággal, odafigyeléssel megelőzhetők, kezelhetők, de könnyebb egy gyógyszert bevenni, mint aktívan megelőzni.

A táplálkozás közkedvelt téma, szinte nincs is olyan tévé, magazin, rádió, ami ne adna hírt róla valamilyen formában, így könnyen előfordulhat, hogy valaki szinte kényszeresen próbál megfelelni a sokféle tanácsnak.

Ha a tápérték fontosabb, mint az íz

Steven Bratman könyvében több szempontot is megemlít, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy valakinél gyanítható-e az ortorexia megléte. A következők észlelésekor érdemes szakember segítségét kérni:

• ha az illető naponta több mint három órán át csak az evésen gondolkodik (kivétel dietetikusok, szakácsok),
• ha az étel tápértéke fontosabbak számára, mint az evéssel járó élvezet,
• ha az étel minőségének fokozása az életminőség csökkenésével jár,
• ha az illető mind szigorúbban bánik saját magával,
• ha az addig kedvelt ennivalóról lemond a „helyes” táplálkozás céljából,
• ha az egészséges étkezés fokozza az önértékelését,
• ha lenéz másokat, csak mert nem tartják fontosnak az egészséges táplálkozást,
• ha megszegi az önmaga által felállított evési szabályokat, súlyos bűntudata és szégyenérzete támad.
 A média gerjeszti A tökéletesség, így a tökéletes egészség vágya egyfajta társadalmi, a média által erősen gerjesztett, felpumpált elvárás, amely az egészségről, emberi testről való és az azt veszélyeztető betegségek, anyagok, eljárások ismeretének növekedésével csak egyre jobban terjed. Próbáljunk az arany középútra törekedni, érdemes hinni abban, hogy a jól megválasztott élelmiszerekből álló változatos táplálkozás az egészség alapja, és kellő, de nem túlzott önmérséklettel próbáljuk ezt élvezetesebbé tenni.

 Kép

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 118836
Hónap: 677
Nap: 21