Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ma még különleges ételek

 STRUCC (ettél már finomat?)

 

Nem kell a déli féltekére utaznia érte: több száz hazai struccfarm gondoskodik arról, hogy Magyarországon is elérhető legyen ez a nagyon finom, koleszterinszegény, értékes hús.

Kép

 

Magyarországon még nem általánosan elterjedt a strucc fogyasztása, ezért nem valószínű, hogy a kardiológusoknak, vagy akár az életmódváltás mellett kardoskodó háziorvosoknak ez egyáltalán eszébe jut, de a strucchús az egyik legjobb választás lenne a szív- és érrendszeri betegek számára. A különböző állatfajok húsának átlagos energia- és tápanyagtartalmát összevetve Marais és Kruger 1999-ben arra a megállapításra jutott, hogy a strucc igen jó fehérjeforrás, és különösen gazdag esszenciális (életfontosságú, a szervezet által elő nem állítható) aminosavakban. A húsok közül kiemelkedik a vastartalmával, emellett foszforban, magnéziumban, káliumban is gazdag. 

Kevesebb koleszterin van benne, mint a sertés, a marha vagy a csirkehúsban, alacsony a zsírtartalma, és zsírsavösszetétele is kedvező, hiszen többszörösen telítetlen zsírsavakat bőségesen tartalmaz. Ezért az érrendszeri betegségek megelőzéshez is ajánlják, és az infarktuson, agyvérzésen átesett, magas vérnyomású, emelkedett vérzsírszintű betegek is bátran színesíthetik vele az étrendjüket. Energiaszegény, ezért a súlycsökkentő diéták alapanyaga lehet. A kedvező összetétele miatt minden olyan élethelyzetben ajánlható, amikor magas fehérjetartalmú étrendre van szükség: kismamáknak, gyermekeknek, időseknek, sportolóknak, lábadozóknak.

Nemcsak a fogyasztása, az elkészítése is élvezetes

Lehet egy hús szép? Ízlés dolga, de a strucc húsát mélyvörös színével, zsír, hájmentességével mindenképpen gusztusosnak tarthatjuk. Gyakorlatilag a magyar konyha valamennyi kedvelt ételéhez jó alapanyagul szolgálhat, és tág teret ad az ínyenc, újító fantáziának is. Ráadásul hamar, néhány perc alatt elkészíthető a húsa.

Seprényi Zoltán szakértő (Somogyi Strucctenyésztők Egyesülete) néhány jó tanáccsal segíti a strucchússal kísérletezőket. Ajánlja, hogy a húst az elkészítés előtt egy nappal pácoljuk be. Felhasználáskor 5-10 dekagrammal többet számítsunk a szokásos adagnál. Az állatnak majd minden testrésze jól felhasználható. Alsó combja a marhalábszárhoz hasonló, inas hús, ebből pörkölt, leves, aprópecsenye, rakott ételekhez való darált hús készíthető.

A felső combon az izomkötegeket könnyen szét lehet választani, lehártyázva, szeletelve kitűnő steaket süthetünk belőle. A strucc háta a marhafelsálhoz hasonló színhús, amely szinte minden húsételnek alkalmas. Olcsóbb a többinél, mégis nagyon jól használható a strucc nyaka, amelynek körülbelül a fele hús, és leginkább a marhafarokhoz hasonlítható. Rendkívül jó leves főzhető belőle. A strucc zúzája egy-másfél kilós, kiadós, finom zúzapörkölt lehet belőle. A mája is hasonló nagyságú, és minden, szokásos májétel alapanyaga lehet, még puhább is, mint az emlősállatok mája. Szívének elkészítési módja hasonló lehet a szárnyasokéhoz, de jóval kiadósabb azoknál. Gyomrából a marhagyomorhoz hasonló pacal készíthető. Érdekesség, hogy a szárnyasokhoz hasonlóan a strucchúshoz is illik a fokhagymás, hagymás, karakteresebb fűszerezés is, ugyanakkor például gyümölcsökkel, édes szósszal is remekül kombinálható.

Elképesztő méretek

Rendszertani besorolása szerint a strucc madár (bár nem tud repülni), méghozzá a legnagyobb testű a madarak között. Egy teljesen felnőtt hím strucc két és fél méter magas, a teljes hossza pedig a csőr csúcsától a farka végéig legalább két méter, a súlya mintegy 75 kg. Tojással szaporodik: a homokba kotort mélyedésekbe rakja tojásait (tizenötöt is akár), majd a tojó és a hím felváltva 42-52 nap alatt költi ki. A tojások szabályos alakúak, hosszuk körülbelül 15 cm, legnagyobb átmérőjük 11-13 cm, súlyuk átlag 1442 gramm, vagyis mintegy 24 tyúktojás "telne ki" belőle. A tojása is ehető, finom rántotta készülhet belőle. Kevesen tudják, hogy a strucc bőréből és üres tojáshéjából szép használati és dísztárgyakat szoktak készíteni.

 Kép

Praktikus tanácsok

Első hallásra akadhat, aki csak legyint, ha a strucchúst ajánlják neki, mondván, hogy ez az egzotikus csemege nem a magyar pénztárcának való. Pedig egyre hozzáférhetőbb lesz, és ha okosan vásárolunk, az árai sem elérhetetlenek. Magyarországon 256 struccfarm van, és bár ezek többnyire exportra szállítanak, a nagyobb húsboltokban, egyes hipermarketekben rendszeresen kapható strucchús. A legdrágábbak a comb színhúsai, de egyéb részei, például a nyaka vagy a belsőségei már a szokásos húsok árszintjén is megvásárolhatók. Interneten rendelve lehet a legkedvezőbb árakat elérni.

 

 

 

 

 

 

Strucc-sült szezonális zöldségekkel

 

1000 g (kb.) strucc comb,

3 gerezd fokhagyma, zúzott,

1 evőkanál bors,

8 evőkanál olíva olaj,

1 evőkanál tengeri só,

kakukkfű, rozmaring, zsálya (lehetőleg friss, apróra vágott),

300 g burgonya, hasábokra vágva,

300 g répa, karikára vágva,

300 g paszternák, karikára vágva,

200 g cékla, karikára vágva,

200 g póréhagyma, szeletelt,

3 db alma,

100 g szilva,

8 gerezd fokhagyma.

 

Keverjük össze a zúzott fokhagymát, a borsot és 4 evőkanál olíva olajat a kakukkfűvel, rozmaringgal és zsályával. Ezzel jól dörzsöljük be a strucc combot, és tegyük hűtőbe két órahosszára.

A burgonyát, répát, paszternákot, céklát, póréhagymát, almát és szilvát tegyük egy tepsibe. Szeleteljük fel a fokhagymát, és keverjük össze olíva olajjal, és öntsük a zöldségekre. Fűszerezzük borssal, tengeri sóval és rozmaringgal. A húst helyezzük a tetejére. Fedjük le alufóliával, és helyezzük az előmelegített sütőbe. Grillezzük 50 percig 250 ºC-on.

Amikor kész, rendezzük tányérokra a zöldségeket, és a felszeletelt húst tegyük a tetejére. Sört adjunk mellé.

Variáció: a zöldségek az évszaknak megfelelően változhatnak.

 

 

Serpenyős strucc-szelet tölcsérgombával

  

4 x 225 g strucchús szelet,

4 szelet füstölt, húsos szalonna, kockára vágva,

1 közepes nagyságú póréhagyma, felaprítva,

1 gerezd fokhagyma, felaprítva,

1/5 l vörösbor,

2 evőkanál konyak,

2 teáskanál apróra vágott, friss kakukkfű,

30 g lehetőség szerint friss Chantarelles (fekete tölcsérgomba),

200 ml tejszín,

100 g vaj,

2 olíva olaj a hús-szeletek sütéséhez,

bors, és tengeri só ízlés szerint.

 

  

A vaj felét olvasszuk fel egy serpenyőben. Amikor megjelennek a buborékok a vajban, tegyük bele a felkockázott füstölt húsos szalonnát a fokhagymával, és közepes tűzön kb. 2 percig süssük. Adjuk hozzá a gombát, kakukkfüvet, póréhagymát, és még fél percig süssük tovább. Öntsünk hozzá vörösbort, és addig főzzük, míg a mennyisége kb. a felére csökken. Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük a kívánt sűrűségűre, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a konyakot is. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A serpenyőben süssük ki a strucc-szeleteket a maradék vajban és olíva olajban, mindkét oldalát 2-2 percig. A gombás szósszal és vajas spenóttal tálaljuk.

Variáció: a fekete tölcsérgomba helyett másfajta vadon termő gomba is megfelel. Szárított gombát is használhatunk, de ezt az étel elkészítése előtt egy órával be kell áztatni.

 

Kép

 

Strucc-burger – “light”

 

 

450 g darált strucchús, 1 evőkanál darált gyömbérgyökér, 2 gerezd fokhagyma (összezúzva), 20 g apróra vágott, friss koriander, 4 evőkanál joghurt, 1 evőkanál olíva olaj, 2 db félbevágott, teljes kiőrlésű zsemle, 4 db apróra vágott zöldhagyma, jégsaláta levelek, 1 db felszeletelt paradicsom, csípős chili szósz.

 

  

Tegyük a darált húst, gyömbért, fokhagymát és 3 kanál koriandert egy tálba, és keverjük össze. Fűszerezzük meg, és formáljunk négy húspogácsát. Keverjük a maradék koriandert a joghurtba, fűszerezzük, és tegyük félre. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és süssük át a húspogácsák mindkét oldalát 3-3 percig, közepes lángon, amíg átsülnek, és szép aranybarna színt kapnak. Enyhén pirítsuk meg a félbevágott zsemléket. Tegyünk mindegyikre zöldhagymát, saláta levelet, paradicsomot, majd tegyük rá a húspogácsát, locsoljuk meg joghurttal és chili szósszal. Miután valamennyi fél zsemlét „megpakoltuk”, tálalhatjuk is.

 

 

Strucc gratin paradicsommal, padlizsánnal és mozzarella sajttal

 

 

250 g darált strucchús,

2 db közepes padlizsán,

1 doboz konzerv paradicsom (darabolt),

2 evőkanál paradicsompüré,

2 csomag friss mozzarella sajt,

2 evőkanál olíva olaj,

2 gerezd fokhagyma (összezúzva),

bors, chili, oregano, bazsalikom (lehetőleg friss).

 

 Kép

Szeleteljük fel a padlizsánokat. Tűzálló tálba tegyünk egy kis olíva olajat, és rétegenként tegyük bele a padlizsánszeleteket.

Tegyük a darálthúst egy serpenyőbe, adjunk hozzá fokhagymát, és süssük egy percig. Ezt követően adjuk hozzá a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, a borsot, chilit, oregánót és bazsalikomot, ízlés szerint. Öntsük ezt a keveréket a padlizsánszeletekre a tűzálló tálba. Adjuk hozzá a felszeletelt mozzarella sajtot.

Tányérokra szedve, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. Vadrizzsel köríthetjük, és Chianti bort szolgálhatunk fel hozzá.

Variációk: a padlizsánt helyettesíthetjük cukkínivel, vagy készíthetjük padlizsánnal-cukkínivel vegyesen is.

 

 

Strucc sült füge szósszal

 

1 kg strucc hús,

1 evőkanál vaj,

1 pohár vörösbor (red porto),

8 friss füge,

1 teáskanál mustár,

1 evőkanál méz,

200 ml húslé,

só, bors, szerecsendió,

friss tejszín.

 

  

Barnítsuk meg a húst mindkét oldalán, adjunk hozzá sót, borsot, és tegyük 160°C-ra melegített sütőbe kb. 30 percre. Vegyük ki a húst, és öntsünk bort a tepsibe, hogy a sült részecskéket kioldja. Adjuk hozzá a felszeletelt fügét, a mustárt, a mézet és a húslevet. Lassú tűzön főzzük a kívánt sűrűségűre. Öntsük hozzá a tejszínt.

Szeleteljük fel a húst, és rendezzük tányérra, amelyet előzőleg fügével díszítettünk. Öntsük a szószt a húsra.

Mandulapürével tálaljuk (a kész burgonyapüréhez mandulapelyhet adunk).

 

 

Strucc szelet Stroganoff módra

 

 

4 szelet strucchús,

150 g gomba,

¼ citrom leve,

10 db kisebb uborka,

1 nagy hagyma,

1 evőkanál mustár,

1,5 dl tejszín,

0,5 dl konyak,

3 evőkanál vaj,

szerecsendió,

só és bors.

 

  

Forrósítsunk fel 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és a hús-szeleteket süssük át benne, 2-2 percig nagy lángon, mindkét oldalukon, amíg színt kapnak. Fedjük le a serpenyőt, és süssük tovább lassú tűzön még 15 percig. A húsnak a belseje így rózsaszín marad.

Forrósítsunk fel még egy evőkanál vajat, és pirítsuk meg benne a gombát. Adjuk hozzá a citromlevet, a szerecsendiót, a sót és a borsot. Ezt követően tegyük bele a hagymát és az uborkát. Fedő alatt főzzük tovább még 5 percig.

A húst vegyük ki a serpenyőből, amikor kész, és tegyük meleg helyre. Öntsünk egy kis konyakot a serpenyőbe, és ezzel oldjuk fel az odasült részecskéket. Adjuk hozzá a gombás keveréket, a mustárt és a tejszínt. Főzzük a kívánt sűrűségűre. A felszeletelt húst rendezzük tányérra, és adjuk hozzá a szószt. Sültburgonyával vagy vegyes salátával tálaljuk.

Megjegyzés: próbáljuk a húst világos rózsaszínre (saignant) sütni, ez különleges ízt ad a húsnak.

 

 

Narancsos fokhagymás strucc

 

1 evőkanál növényi olaj,

500 g gomba,

4 db (2 cm vastag, egyenként 250 g) strucchús szelet,

2 evőkanál narancshéj,

1 teáskanál húsfűszer,

100 ml narancslé,

2 db őszibarack (pürésítve),

4 db őszibarack (négybe vágva),

200 ml kemény habbá vert tejszín,

2 evőkanál vaj,

1 teáskanál fokhagyma,

1 teáskanál sűrített paradicsom,

250 ml erős tyúkhúsleves,

1 evőkanál méz,

1 teáskanál gueva zselé (vagy ribizli zselé).

 

  

Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és adjunk hozzá egy evőkanál vajat. Olvasszuk fel habzásig, majd adjuk hozzá a gombát. Állandóan kevergetve nagy lángon pároljuk két percig, majd lukacsos kiszedő lapátkával szedjük ki, és tegyük félre. Vegyük lejjebb a lángot, és adjunk az olajhoz még egy evőkanál vajat. Tegyük bele a fokhagymát és a narancshéjat. Két percig kevergessük lassú tűzön. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a húsfűszert, majd keverjük össze. Öntsük bele a húslevest, a narancslevet és a mézet. Mérsékelt lángon állandóan kevergetve forraljuk fel, majd adjuk hozzá az őszibarack pürét és a zselét, és ismét forraljuk fel. Kb. 20 perc alatt főzzük készre, lassú tűzön. A strucchús-szeleteket mindkét oldalukon, nagy lángon, hirtelen barnítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a lángot, és süssük át a húst mindkét oldalán 3-3 percig. Ezt követően vegyük ki a hús-szeleteket a serpenyőből, és rendezzük el egy tűzálló tányéron vagy jénai tálban. Keverjük a felvert tejszínhabot a szószhoz, és adjuk hozzá a gombát és a negyedbe vágott barackot is. Locsoljuk rá a szószt a húsra. Burgonyával, illetve krokettel tálaljuk.

 

 Sörben párolt flamand strucc tokány

 4 font (kb. másfél kg) kicsontozott, 2 cm-es kockákra vágott strucchús, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál frissen őrölt feketebors, 2-3 evőkanál liszt, 4 evőkanál (100 g) vaj (nem sózott), 3 db nagyobb vöröshagyma (kb. 500 g), vékonyra szeletelve, 2 üveg (egyenként 250 ml) belga sör, 2 szelet gyömbéres kenyér, 2 vagy 3 szál friss kakukkfű, vagy egy teáskanál szárított kakukkfű, 1 és 1/2 evőkanál vörös ribizli dzsem (vagy barna cukor) 1 evőkanál almabor vagy vörös borecet 2 db babérlevél

 

  

A húskockákat sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg a liszttel. A felesleges lisztet rázzuk le róla. Olvasszunk fel két evőkanál vajat egy nagyobb méretű serpenyőben vagy tepsiben, amíg forró nem lesz, de figyeljük, hogy ne füstöljön. Tegyük bele a strucchúskockákat, és pirítsuk meg szép barnára minden oldalán. Több részletben pirítsuk a húst, különben a húskockák összetapadnak, és csak párolódnak, nem pirulnak. Adjunk hozzá 1 evőkanál vajat, ha szükséges. Tegyük át a húskockákat egy másik, nagy edénybe, majd tegyük a serpenyőbe a maradék vajat, és közepes lángon olvasszuk fel. Tegyük bele a hagymát, és állandó kevergetés mellett pirítsuk barnára, kb. 15 percig. Amennyiben szükséges, nagyobb lángot használhatunk a főzés vége felé. Nagyon fontos: egyenletesen pirítsuk át a húst és a hagymát, hogy a tokánynak szép, sötétbarna színt adjon. Az a titka: a hagymát épp annyi ideig keverjük, hogy ne égessük meg, de nem olyan gyakran, hogy a barnulását akadályozzuk. A tokány a különleges barna színét a hozzáadott két szelet gyömbéres kenyértől kapja. A hagymát keverjük a húshoz. A serpenyőbe öntsünk egy kis sört, és egy fakanállal kevergetve oldjuk fel vele a pirított részeket, majd forraljuk fel. Öntsük a többi sört a húsra. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a gyömbéres kenyeret és a babérlevelet. Lassú tűzön, fedő alatt pároljuk puhára, kb. 1 és 1/2 – 2 órahosszat. Tálalás előtt keverjük bele a ribizlidzsemet és a borecetet, és még további 5 percig pároljuk. Ez az édes-savanyú kombináció adja meg a tokánynak a valódi, hamisítatlan flamand ízét. Vegyük ki a kakukkfűszálakat és a babérleveleket. Kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána, amennyiben szükséges. Belga sült burgonyával, vagy főtt burgonyával tálaljuk.

 Kép

 Strucc szelet belga sültburgonyával

 

4 db (2 cm vastag, egyenként 250 g) strucchús szelet,

5 evőkanál vaj (nem sózott),

frissen őrölt fekete bors, só,

1 evőkanál víz,

nagy méretű, alacsony cukortartalmú burgonyák (a belga sültburgonyához).

  

Nagy tűzön olvasszunk fel 3 evőkanál vajat egy nagyobb méretű serpenyőben vagy tepsiben, amíg forró nem lesz, de figyeljük, hogy ne füstöljön. Tegyük bele a hússzeleteket, és hirtelen pirítsuk meg mindkét oldalát, majd vegyük le a lángot közepesre.

Szórjuk meg a húst bőven sóval és borssal, majd folytassuk a sütést, a húsokat percenként forgatva, kb. 6-8 percig, amíg apró kis vérgyöngyök jelennek meg a felszínén. A húst gyengén vagy közepesen kell átsütni, hogy finom, puha maradjon. Vegyük ki a tepsiből a hússzeleteket, és helyezzük előmelegített tálakra.

Közepes lángon olvasszuk le a pirult részeket a serpenyőről, és keverjük bele a maradék 2 kanál vajat. Locsoljuk a szaftot a húsra, és aranybarnára sült, ropogós belga sültburgonyával tálaljuk. Díszítésként salátalevelet és paradicsomot is tehetünk a tányérra.

 

A belga sültburgonya (Belgian Frites) titkos receptje

 

Mire van szükségünk? Néhány szép burgonyára, (a Bintje a legjobb fajta, de az amerikai Yucon Gold vagy Russett ugyanúgy megfelel), egy éles késre, egy olajsütőre, étolajra (bármilyen fajta étolaj megfelel, amely bírja a hevítést, de íze a burgonya ízét nagyban befolyásolja), konyhai itatóspapír, és egy tál vagy sütőlemez. Hámozzuk meg a burgonyákat, majd szeleteljük fel 1 cm vastag szeletekre, végül 1 cm-es kockákra. Jól szárítsuk le itatóspapírral vagy törölközővel, mielőtt az olajba tesszük.

(Megjegyzés: Sokan hideg vízbe teszik a burgonyát néhány percre, hogy a keményítő egy részét eltávolítsák a burgonyából. Így a burgonya kevésbe ragadós lesz az első sütés után, és sokkal ropogósabb a második sütés után. Ilyen esetben a burgonyát jól meg kell szárítani, miután kivettük a vízből.)

Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben vagy az olajsütőben 160°C-ra. Tegyünk bele egy maréknyi burgonyát, ne többet egyszerre, mert nagyon lehűtené az olajat. Süssük néhány percig, (4-8 perc, a burgonya fajtájától és vastagságától függően), és rendszeresen keverjük meg, hogy az összetapadásukat megakadályozzuk. Amint a burgonya megpuhul, két ujjunk közti összenyomásra, kész az első sütés. (Vigyázzunk a tesztelésnél, mert az olaj 160 °C!)

Tegyük a burgonyákat egy konyhai itatóssal kibélelt nagy tálba (vagy még jobb, ha sütőlemezre terítjük), és hagyjuk kihűlni, „izzadni” legalább fél óráig. Végül 190°C-ra hevített olajban süssük meg a burgonyát másodjára is, ezúttal aranybarnára, ropogósra. Ha így készítjük, a burgonya belül puha, kívül viszont finom ropogós lesz, amilyennek lennie kell!

A legvégén, tálalás előtt sózzuk.

 

 

Vörösboros struccpörkölt bográcsban

  

2 kg strucc-comb,

3 paprika,

3 paradicsom,

2 sárgarépa,

2 fehérrépa,

0,8 kg gomba,

4 dl vörösbor,

só, bors,

fokhagyma,

szalonna,

1 nagy hagyma,

1-2 babérlevél,

kakukkfű,

pirospaprika

  

A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom-pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2x2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirítom, majd felöntöm vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, erős paprika krémmel, nagy adag kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt (2 óra), megsózom, de nem szabad előbb, mert a hús megkeményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és utána ízesítek. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom. 

 

Strucc illatos erdei gombával, gesztenyefánkkal recept
 
Hozzávalók:
500 g strucc hús
150 g strucc máj
50 g vargánya gomba
50 g erdei gomba keverék
100 g vöröshagyma
50 g olaj
kakukkfű
30 g áfonyalekvár
1 dl vörösbor
20 g méz
őrölt bors.
 
Gesztenyefánkhoz:
200 g burgonya
100 g gesztenyepüré
15 g élesztő
100 g liszt
1 db tojás
2 dl tej
őrölt bors
gyömbér
15 g vaj
                                            olaj a sütéshez.

 

 

 

 

 

         Elkészítés:
 
      Olívaolajban - de napraforgó is megjárja - a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük. A nagy kockára darabolt strucchúst, mindig kevés víz aláöntésével pároljuk. Őrölt borssal, kakukkfűvel, sóval ízesítjük. Ha félpuha a hús, a mézet és az áfonya lekvárt is hozzáadjuk. Ezután a nagy kockára vágott strucc máj, és az erdei gombák kerülnek a húshoz. Az illatos erdei gombák és a vargánya különleges íze jól harmonizál az ételben. A vörösbort csak a legvégén, egy forralásnyi időre tesszük ehhez a fenséges ételhez. Markáns, testes vörösbor illik mellé. Ne feledkezzünk meg a gesztenyefánkról sem. A sós burgonyát jól leszűrjük, és forrón áttörjük. A tojást még melegen hozzákeverjük. Ha kihűlt, a gesztenyepürét, a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tejet hozzá gyúrjuk, sóval gyömbérrel, fehér borssal ízesítjük. Az így elkészített fánktésztát fél órát kelesztjük, majd kanállal kiszaggatjuk, és bő forró olajban sütjük. A gesztenyefánk nem csak vadételekhez illik, de desszertként, erdei öntettel is különleges.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

radicsradics@tolnanet.hu

(Radics Angéla, 2010.02.13 22:29)

Helló ßalázs!
lehet már nem emléxel rám,régebben a Terminus kávéházban dolgoztam a kezed alatt,de akkor még nem voltak ilyen különlegességek,tudnál nekem adni telefonszámot vagy linkcimet hogy hol rendelhetnék strucchúst?
Majd hétközben felhívnálak ha szabad
üdv Angi

 

 

Profilkép



Utolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 108215
Hónap: 1028
Nap: 35