Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


POMELÓ

2010.07.12

Pomelo - az óriás

Kép

Te is találkoztál már a zöldségesnél a grapefruithoz hasonló, ám annál jóval nagyobb citrusfélével? A pomelo a citrusféléknek valóságos óriása, hiszen átmérője akár 40 centiméter, tömege pedig 10 kilogramm is lehet! A Malajziában őshonos pomelót a Távol-Keleten kultikus gyümölcsként tisztelik, nekünk azonban nem elsősorban emiatt érdemes fogyasztanunk. A grapefruitnál valamivel édesebb gyümölcsnek 100 grammjában mindössze 52 kalória van, és nemcsak C-vitamint, de kimondottan sok káliumot és kalciumot is tartalmaz!

Kép

A pomelo származása

Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed.

Kép

A pomelo hagyománya
Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kíséroje, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is.
A pomelo jellemzése
A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.
 
A pomelo nergitartalma
52 kcal, 217 kJ/100 gramm
 
 Melyiket pomelot vásároljuk?
A pomeló héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el.
 Kép
 Eltarthatóság, tárolás
 Akárcsak a grapefruit hűvös helyen, 3-9 hétig is eláll, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából.

A pomelo előkészítése:

Kép

 

Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral.

Kép

 Kép

 

 

A pomelo vitamin és ásványianyag tartalma

Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny.
A pomelo élettani hatásai

Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő

 

 

 Képek róluk:

 

Kép

 Kép

 

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       Kép

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomelólekváros palacsinta : (A vastag héjból lekvárt is fõznek. A kínai konyhában felhasználják a pomelo héját fűszerként vagy kandírozott formában. Dél-Kínában általában elõszeretettel használják fel mindenféle citrusgyümölcsök héjait ízesítésre.)

Kép

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 119623
Hónap: 639
Nap: 23