Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SalátaBÁR

2011.02.01

Fejes saláta (Lactuca sativa)

Kép

A zöld levelű saláta egyike a legrégebben termesztett zöldségünknek. Ő szerepel a saláta gyűjtőfogalma alatt, magas a C- vitamin, B-vitamin ( B6, B2, B6) tartalma, emellett meszet, fehérjét, kálciumot, káliumot, foszfort, vasat is tartalmaz. Jó hatással van a gyomor működésére, vannak, akik főzeléket is készítenek belőle. Mindenki számára jótékony. A jégsaláta is fejessaláta, annak egyik fajtája, mely tömör fej részből áll és halványzöld színű. Érdemes hűtőben tárolni, ám nem áll el sokáig. 

Endívia (Cichorium endivia)

 Kép

A fejes salátánál lényegesen nagyobb, levelei sokkal keményebbek, tartósabbak, fejet nem igazán képeznek levelei. Kifejezetten keserű az íze a benne található inzulin miatt, aki nem szereti ezt az ízt, inkább kerülje az endíviát. Levelének nyele és erezete meglehetősen húsos. Sok ásványi sót, vasat, meszet, C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. 

 

 

Cikória saláta (Cichorium intybus)Kép

Ez valójában a fejes saláta őse, hazánkban gyomként fordul elő, virágzata gyógynövény. Télen jelentős vitaminbomba, ásványi sókban gazdag és segíti az emésztést. Főleg Olaszországban közkedvelt a Radicchio nevű cikória saláta egyik fajtája. Karotint, meszet, foszfort tartalmaz a C-vitamin mellett, ám ha hűtőben tároljuk, akkor ez utóbbi elvész. A cikória gyökerét használták fel sokáig, de csak pótkávéhoz. Nagyon finom sonkába tekerve.

Mezei saláta

Kép

Ebbe a saláta típusba soroljuk a madársalátát és a galambbegy salátát, melyek szénhidrát és kalória tartalma magasabb, mint a fejes salátáé. Főleg meszet, ásványi sót, foszfort, B2-vitamint és C-vitamint tartalmaznak. 

Tépősaláták

Ezek a salátát nem képeznek fejet, csak levelekből állnak, ilyen a keményebb levelű Lollo Rosso, mely kapható zöld színben és vörös színben is. Kevésbé ismert keserű saláta fajta, íze mustáros öntettel és ruccola salátával igazán jól érvényesül.

Kötözősaláta

Más néven római saláta, melynek levelei a kelkáposztához hasonlítanak, ám íze nem túl intenzív, inkább saláták alapjaként használható. Teljes kifejlődésekor összekötözik és halványítják, innen ered a neve. Meszet, foszfort, B2 -vitamint, A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, tejnedve borkősavat, citromsavat és lactucint tartalmaz.

Egyéb saláták

Kép

A mángold a spenóthoz hasonló saláta fajta, mely főzelékként nagyon finom, és akár a kelkáposztával is helyettesíthető a rakott kajákban. Vastartalma nagyobb, mint a spenóté. A spenót nálunk szinte csak főzelékként ismert, tőlünk nyugatabbra közkedvelt saláta alap és köret. A ruccola, vagyis borsmustár kesernyés ízű saláta, mely mostanában nagyon közkedvelt lett nálunk is. Az olaszok rajonganak érte, egyébként nem más, mint nemesített pitypang. Az ókorban vágykeltő szerként ismerték.

A felsorolt saláták egytől egyig ízletesen elkészíthetőek és ha rendesen kiszárítjuk a salátákat és elrakjuk a hűtőbe, nem fognak megbarnulni a levelei. Elég ehhez egy rongyba tekerni és rázogatni.

 Néhány sali recept:

 

Saláták (képekkel) 1998 szept.15. ßalázs „Corsó Étterem”
 
Céklás-répás-fehérretkes vitaminsaláta
 
hozzávalók 4 főre 
  • 2 kisebb cékla
  • 1 sárgarépa
  • 1 db fehérretek
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek olívaolaj
  • őrölt kömény
  • Kép
  • A nyers, meghámozott céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük, ugyanígy a sárgarépát és a fehérretket.
  • Egy tálban összekeverjük az almaecetet és az olívaolajat, a zöldségeket beletesszük.
  • Őrölt köménnyel és kevés sóval ízesítjük, valamint hozzáteszünk egy kevés vizet. Jól összeforgatjuk.
  • Legalább egy éjszakát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

 

Cigánysaláta
 
hozzávalók 4 főre 
  • 2 db lilahagyma, vékony csíkokra vágva
  • 1 db zöld húsú paprika, csíkokra vágva
  • 1 db chilipaprika, felaprózva
  • 2-3 gerezd foghagyma, áttörve (vagy felaprózva)
  • 1 csokor friss petrezselyem, felaprózva
  • 225 g feta, lereszelve
  • 2 db nagyobb paradicsom, kimagozva és felaprózva
  • 2-3 ek olívaolaj
  • bors
  • Kép
 
  1. A hagymát besózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Vízzel leöblítjuk és leszárítjuk.
  2. Egy tálban a hagymához adjuk a paprikát, fokhagymát, petrezselymet, fetát, chilit és a paradicsomot.
  3. Meglocsoljuk az olajjal.
  4. Sóval, borssal ízesítjük
  5. Jól összekeverjük.
 

 

Saláták (képekkel) 1998 szept.15. ßalázs „Corsó Étterem”
 
Fetás lencsesaláta paradicsommal
 
hozzávalók 4 főre 
  • 20 dkg lencse
  • 1 db babérlevél
  • 1 fej hagyma (főzővízhez)
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg feta
  • 2 szál póréhagyma
  • frissen őröl bors
  • 1 dl almaecet
  • 0,5 l olívaolaj
  • pár szál friss petrezselyem (vagy 1 kk szárított)
  • Kép
 
  1. A lencsét sóval, babérlevéllel és egész hagymával ízesített vízben puhára főzzük.
  2. A paradicsomot cikkekre, a fetát kockákra vágjuk.
  3. A karikára vágott póréhagymát összekeverjük egy csipet sóval, frissen őrölt borssal, az ecettel és az olívaolajjal.
  4. A lencsét leszűrjük és mikor kihűlt, beleforgatjuk az ecetes-hagymás olajba, majd óvatosan hozzáadjuk a fetát és a paradicsomot is.
  5. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
 
Endívia saláta kéksajttal és baconnel
 
hozzávalók 2 főre 
  • 30 dkg endívia saláta
  • 12-15 dkg kéksajt
  • 3-4 szelet bacon/ prosciutto
  • 1 db zöldalma
  • 1 ek aprított snidling
Öntethez:
  • 2 ek olívaolaj
  • 2-3 ek görög joghurt
  • 4 ek tej
  • őrölt bors ízlés szerint
 Kép
  1. A szalonnaszeleteket feldaraboljuk, és kisütjük.
  2. Közben az öntethez a hozzávalókat összekeverjük a sajt felével.
  3. A saláta felét leveleire szedjük, és feldaraboljuk, a másik felét cikkekre vágjuk.
  4. A zöldalmát felkockázzuk.
  5. A darabolt salátát és az alma felét az öntet nagy részével összekeverjük, elosztjuk a tányérokra, majd a cikkekre vágott salátát is rátesszük, a maradék almával együtt.
  6. A maradék öntetet elosztjuk a salátacikkeken, a sajtot rátördeljük, megszórjuk a kisült bacon darabokkal, és a felaprított snidlinggel

 

Halsaláta ananásszal
hozzávalók 2 főre 
  • 400g vörös sügér v. más tengeri halfilé
  • 1 citrom
  • 20 g vaj
  • 1,25 dl száraz fehérbor
  • 1 tojássárga
  • fél tk dijoni mustár
  • 1-2 szem zöld bors
  • 8 ek olaj
  • 1 tk fehérborecet
  • 1 friss ananász
  • 2 mentalevél
  •   Kép
A megmosott halat hőálló tálra teszem. Kifacsarom a citrom levét, és a felével meglocsolom a filéket.Megsózom, ráteszem a vajdarabkákat és ráöntöm a bort.Mikrohullámú sütőben lefedve (nem légmentesen!), 360W-nál kb. 7 percig párolom. Utána még 2 percig a készülékben hagyom.Géppel a legalacsonyabb fokozaton felverem a tojássárgáját a dijoni mustárral és a sóval. Lassan hozzáöntöm az olajat. Fehérborecettel, kissé összenyomott zöld borssal, 1-2 teáskanál citromlével, sóval és apróra vágott mentalevéllel ízesítem.Az ananászt a hosszanti tengelyénél félbevágom. Kivájom a gyümölcshúst és felkockázom.A kihűlt halat szétszedem kis darabkákra.Óvatosan belekeverem a halfalatkákat és az ananászt is az előkészített majonézbe.A kész salátát a két ananászhéjba töltöm, frissentartó fóliával letakarom. Hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.Hidegen tálalom, mentalevelekkel díszítem.
 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 108215
Hónap: 1028
Nap: 35